Pealla
Španělská kultura, potažmo i gastronomie je velice rozmanitá. Každá oblast má své typické pokrmy. Na severu Španělska v Baskitsku najdete ty nejlepší pinchos, v Katalánsku tradiční klobásu Butifarra a z valencijské oblasti zase pochází národní pokrm paella. Patří mezi nejoblíbenější středomořská jídla a stejně jako jiné španělské pokrmy, i paella si zakládá na čerstvosti a pestrosti surovin.
Na přípravu paelly vám vystačí jedna pánev a nepotřebujete ani žádné zvláštní náčiní. Tento pokrm někomu může připomínat italské rizoto, přípravou i použitými ingrediencemi se od něj však odlišuje. Recept prý vznikl mezi zemědělci v okolí Valencie. Ti pracovali na polích a potřebovali ušetřit čas. Proto si připravovali společné obědy na velké mělké pánvi nad otevřeným ohněm. Rýže byla levná a byl jí dostatek, stejně tak sezónní zeleniny. Pokud měli chuť na maso, mohli si v okolí ulovit šneka či zajíce.
Postupně se do paelly také další suroviny, jako plody moře či kuřecí kousky, a začala se servírovat i při slavnostnějších příležitostech. Rodinných oslavách nebo na setkáních, kde se hodí příprava skvělého jídla pro více lidí na jedné pánvi.